Clios vänner - HISTORISK AFTON

Tisdag 4 December 2018 kl. 19.00 i Hebeteatern, Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan

Anna Larsdotter föreläser om KVINNOR I STRID - ikoner, amasoner och revolutionärer.


I traditionell militärhistoria är kvinnor ofta osynliga. Och i traditionell kvinnohistoria har det regelrätta kriget sällan någon plats. Begreppen krig och kvinnor tycks helt enkelt inte höra ihop.

Anna Larsdotter berättar om kvinnor som på olika sätt deltagit i krig, från 1600-tal till 1900-tal. Levande och kunnigt skildrar hon deras många olika roller som soldater, piloter, prickskyttar, vårdpersonal eller delar av trossen. En del kvinnor förklädde sig till män för att kunna delta i strid. Vissa sökte på så vis sin försörjning, medan andra ville ha frihet och äventyr.

Anna Larsdotter är frilansjournalist och författare med inriktning på historia. Hon har länge arbetat som redaktör och skribent på tidningen Populär Historia och även som chefredaktör på tidningen Militär Historia. 2008 debuterade hon med boken Hästens tid, som gav en ny och annorlunda bild av det svenska 1600-talet. 2014 utgav hon sin kritikerrosade biografi om Stig Lindberg som blev utnämnd till en av årets bästa böcker av Svenska Dagbladet.

Hösten 2016 kom sedan hennes uppmärksammade och hyllade skildring Kvinnor i strid. En bok som utmanar våra invanda föreställningar och ger en ny och spännande ingång till militärhistorien. Kvinnor har alltid varit en naturlig del av kriget, inte minst vid fronten.

Välkomna till en spännande kväll om Kvinnor i strid!

ANMÄL ER TILL EFTERSITTNING
Stanna kvar och avrunda med en smörgås, kaffe eller te, tillsammans med Anna Larsdotter och få möjlighet att ställa ytterligare frågor. Kostnad endast 60 kr! Vi behöver Er anmälan senast söndag 2 december. Svara på detta mejl (cliosvanner@telia.com) och ange namn och hur många som kommer. Obs! Begränsat antal platser. Vi bekräftar alltid Er anmälan genom svarsmejl.

RESERVATION AV BILJETTER
Det är alltid möjligt att reservera biljetter till våra föreläsningar och resor genom att skicka ett mejl till cliosvanner@telia.com. Ange namn och hur många som kommer. Vi bekräftar alltid Er anmälan genom svarsmejl.