Hansan var ett huvudsakligen fredligt nätverk i en tid då internationell samverkan enligt dagens modell inte existerade. Inom hansakulturen förenades tegelstensgotik, sillsaltning och skeppskonstruktion med köpmannastolthet, blockadpolitik och sjörövarjakt.
Stora delar av norra Europa ingick i det hanseatiska kulturområdet, och det tyska inflytandet gör sig än idag påmint i städer som Stockholm, Bergen och Visby. Men blomstringen följdes av förfall när nya stater och affärsmän utmanade organisationen under renässanseran. Hansan upphörde successivt att fungera på 1600-talet. I modern tid har dess gränsöverskridande nätverksagerande fått förnyad aktualitet, och många har dragit paralleller till EU.
Hansan är Dick Harrisons magnum opus – här skildrar han som en av landets stora folkbildare Hansans bakgrund, uppgång och fall kryddat med spännande djupdykningar i städers och människors öden.
Dick Harrison är sedan 2003 professor i historia vid Lunds universitet och flerfaldigt prisbelönad. Han är en mycket produktiv författare av historisk litteratur och har utgivit ett fyrtiotal böcker.
Han besökte Clios vänner redan år 1999 med Så skapades Storbritannien, år 2005 med De rebelliska nunnornas tid – om kvinnomakt och gangstervälde under tidig medeltid, år 2017 med Lejonet från Norden – Gustav II Adolf och Trettioåriga kriget, och år 2023 med Tusen år i Uppåkra – en järnåldersmetropols uppgång och fall.