Invandrarna byggde Sverige

21 september 2017
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Invandrare har under alla epoker sedan medeltiden, i alla delar av landet och i praktiskt taget alla branscher, haft en stor betydelse för Sveriges ekonomiska utveckling. Handelsmän från tyska Hansan, smeder från Vallonien, brittiska ingenjörer och många andra invandrare har gjort viktiga insatser i Sverige.

Anders Johnson har rest runt i landet och besökt över 1000 platser med näringslivshistorisk betydelse varför han i stort sett i varje del av Sverige har möjlighet att göra lokala anknytningar. Anders visar på ett ingående, spännande och pedagogiskt sätt att invandrarna har haft en mycket större betydelse för Sveriges utveckling än vad de flesta vet. Han porträtterar företagare, uppfinnare, experter och yrkesarbetare under flera århundraden fram till dagens entreprenörer.

Anders Johnson är författare och historiker med nationalekonomisk utbildning. Hans författarskap är huvudsakligen inriktat på svensk ekonomisk och politisk historia och han har skrivit och medverkat i ett hundratal böcker. Har tidigare varit riksdagsledamot och chefredaktör för Dagens Nyheter.

Bland hans många böcker finns Garpar, gipskatter och svartskallar. Invandrarna som byggde Sverige, 2010. Utsågs till årets bok om svensk historia 2010 av nättidningen svensk historia. Den kom i nyutgåva 2015 som Invandrarna som byggde Sverige. År 2009 fick han Studieförbundet Vuxenskolans Sokratespris för sina folkbildande insatser.

Välkomna till en aktuell och intressant kväll om invandrarna som byggde Sverige!

Anders Johnson
Författare och näringslivshistoriker