Landet utanför

- Sverige och kriget 1943 - 1945

5 september 2023
19:00
Parkhallen, Folkets Park, Trollhättan
Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att ”lägga om kursen i de allierades riktning”. Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.

Med hjälp av dagstidningar, dagböcker, brev och romaner skildrar Henrik Berggren vardagslivet i krigets skugga. Svenskarna går på bio och restaurang som aldrig förr, äktenskap och barnafödande ökar och författarna debatterar om litteraturen har en plikt att göra beredskapstjänst. Samtidigt har krigsåren förändrat Sveriges invånare. Med de danska judarnas flykt hösten 1943 sjunker insikten på allvar in om att nazisterna är på väg att utplåna Europas judar. Det stoppar dock inte Sverige från att exportera järnmalm och kullager till Tyskland i utbyte mot kol. När USA hotar att bomba SKF i Göteborg ställs frågan om svensk neutralitet på sin spets…

I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren.

Trilogin är en djupgående skildring av samhälle och människor i beredskapstid, i ett land som flera gånger balanserade på randen mot katastrof under dessa år. De två första delarna av Landet utanför skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig under de första krigsåren. Första delen utkom 2018 och behandlar åren 1939-1940. Andra delen utkom 2021 och beskriver åren 1940-1942. Tredje delen utkommer i år lagom till bokmässan i höst.

Henrik Berggren är historiker, författare och journalist. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter men också skrivit en rad böcker om svensk 1900-talshistoria. Bland dessa kan nämnas biografierna över Olof Palme (2010) och Dag Hammarskjöld (2016). Han har även skrivit en historisk thriller om spanska inbördeskriget Det röda arvet (2014) och Historien om New York (2019).

Henrik besökte oss 2021 och berättade om de två första delarna i trilogin.

Henrik Berggren
Historiker, författare och journalist