Lejonet från Norden

Gustav II Adolf och Trettioåriga kriget

11 oktober 2017
19:00
Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan
Trettioåriga kriget hade redan pågått i 12 år då Gustav II Adolf gjorde entré år 1630 som banerförare för protestantismen. Han landsteg i Pommern med sin armé och med härförare som Johan Banér och Lennart Torstensson. Först efter 30 år avslutades stridigheterna med Westfaliska freden år 1648 efter att mellan fem och tio miljoner människor dött och den tyska befolkningen minskat med 25%.

Med lätt hand och stora kunskaper rör sig Dick Harrison över hela Europa och reder tålmodigt ut hur furstar, generaler och grå eminenser i olika länder tänkte och agerade parallellt med vittnesmål från såväl fotsoldater som de bönder, präster och stadsbor som blev offer för soldaternas framfart.

Dick Harrison är sedan 2003 professor i historia vid Lunds Universitet och författare till ett fyrtiotal böcker. Han var huvudredaktör för standardverket Sveriges Historia som utkom åren 2009-2013. Hans huvudområde är medeltiden och modern historia.

Dick Harrison är flerfaldigt prisbelönad. 1996 erhölls Cliopriset av den historiska bokklubben Clio och Svenska Dagbladet för ”sina engagerande insikter om europeisk medeltid, sin förebildliga internationella orientering och ett redan omfattande populärhistoriskt författarskap”. År 2001 erhöll han Hertig Karls pris (numera Stora Historiepriset), Sveriges största historikerpris, som delas ut av Nyköpings kommun och Sörmlands museum. Han är aktuell på årets bokmässa med sina nya böcker om Kalmars historia och Tage Erlander.

Välkomna till en spännande kväll om Gustav II Adolf och Trettioåriga kriget!

Dick Harrison
Författare och historieprofessor