Sovjetunionens återuppståndelse och kriget i Ukraina

13 september 2022
19:00
Parkhallen, Folkets Park, Trollhättan
Strax före kl. 04, svensk tid, den 24 februari 2022 höll Vladimir Putin ett tal till nationen i vilket han bekräftade att ”en militär operation är inledd” i Ukraina. Minuter senare hördes explosioner i både Kiev och Kharkiv.

Ukraina och Ryssland har en tusenårig gemensam historia. År 1991 blev de två självständiga stater. President Putin vill återupprätta det ryska imperiet. Ukraina står idag för ett demokratiskt alternativ till Ryssland. Det upplever Putin som ett dödligt hot mot sin regim. Därför vill han krossa Ukraina.

Kristian Gerner berättar om bakgrunden till Ukrainakriget, diskuterar hur det kan sluta och avslutar med att reflektera över framtiden för Ryssland, Ukraina och Europa.

Kristian Gerner är professor (emeritus) i historia, Lunds Universitet. Bland hans publikationer: Rysslands historia, Lund 2017 och Sovjetunionens skendöd. En historia om det moderna Ryssland, Lund 2021.
Han har vistats i Ryssland ett femtiotal gånger, med början på språkkurs i Moskva år 1966 och fram till år 2019 på resor från S:t Petersburg vid Finska viken till Perm vid Uralbergen, ön Solovki i Vita havet och Astrakan vid Volgas utlopp i Kaspiska havet.

Kristian Gerner har vid sex tillfällen tidigare besökt Clios vänner. Senast 2015 då han talade om Svarta havet i Rysslands historia.

Kristian Gerner
Historiker och författare